Surfa säkert

Vi är i princip uppkopplade hela tiden. Vi stänger inte av internet på datorn när vi går därifrån och kopplar gärna upp oss med mobilen när datorn inte finns till hand. När internet alltid är tillgängligt ökar samtidigt risken för virus och intrång. Vi har pratat lite djupare om några ämnen. Idag ska vi ge allmänt goda råd som hjälper till att skydda dig från dataintrång och virus. 

Virusprogram

Se alltid till att ha ett virusprogram. Det skyddare mot allt möjligt skadligt och ser även till att saker du laddar ner är säkra innan du kan öppna dem. Brandväggar brukar följa med operativsystemet men det ger inte tillräckligt med skydd.Du kan även ladda ned AdBlock som ett tillägg i webbläsaren om du kör Google Chrome. Den stoppar pop-upsidor för att öppnas och tar även bort många onödiga annonser och banners som finns på sajter du besöker. AdBlock är helt gratis och det går att göra undantag för sidor där man vill kunna se allting.

Ladda ned

När du laddar ner saker ska du alltid vara säker på att du får hem rätt fil. Ladda inte ned från okända sidor utan att göra lite research först. Googla om sajten är säker och se vad andra personer har att säga. Med ett virusprogram får du bra skydd men den känner inte igen alla hot.Ibland kan det också vara bättre att ladda ned. Exempelvis när det gäller spel. Då slipper du påverkas om sajten förändras eller liknande och kan spela ditt spel i lugn och ro. Tänk bara på att ladda ner från en säker källa, som sagt. Sitter man med telefonen sparar det också surfmängd genom att använda en app istället. Så vare sig om man vill spela ett spel från Facebook eller försöka sig på poker, lönar det sig att se om det finns en app tillgänglig.

Källkritisk

Det handlar inte bara om att skydda datorn och sina personuppgifter. När man surfar ska man även skydda sin kunskap. Var alltid källkritisk när du surfar på nätet och hittar du en intressant artikel är det bra att följa länkarna. På så sätt kan du få veta ifall skribenten talar sanning eller har vinklat historien för passa honom eller henne.Tidningar och liknande är därmed (oftast) bättre källor för information än en blogg eller vad folk säger i ett forum. Man ska alltid hänvisa till grundmaterialet som man utgår från och kan du inte hitta något sådant ska du ta informationen med en nypa salt.